TARGOVISHTE.BG НАЧАЛО | КОНТАКТ | ФОРУМ | КАРТИ |

ЛОКАЛНО ТЪРСЕНЕ
T A R G O V I S H T E * * * M U N I C I P A L I T Y

Неделя, 17 януари 2021 /
Добре дошли в официалния сайт на Община Търговище !!!
0601 68 612 - "Горещ телефон" за въпроси, предложения, жалби, проблеми по специфични теми, сигнали за нарушения /8.00-12.00 часа и 13.00 – 17.00 ч. в работен ден/
0601 68 646 - Телефон за корупционни сигнали
0601 6 35 85 - Дежурен в Общинския съвет за сигурност /денонощно/.
НОВИНИ от 2010-01-04

Нелека във време на криза, но неминуема е равносметката за развитието на община Търговище, особено на фона на 10-годишно управление.
По традиция в началото на всяка година своята оценка за предходната дава кметът д-р Красимир Мирев:


Безспорно една трудна година на фона на световната икономическа криза. България както винаги влезе в края на кризата. И това ни се отрази през този период. Разбира се, първите симптоми не бяха толкова ясни. Кризата се очерта някъде през второто полугодие. Ние още в бюджет 2009 взехме необходимите мерки да подсигурим важните жизнени функции на общината, оформихме съответните резерви и предприехме редица други стъпки, за да можем да понесем ударите на кризата. Мога да ги маркирам в няколко посоки – първо, в данъчната политика. През изминалата година ние не предложихме повишение на данъците, което даде възможност на бизнеса да посрещне кризата в малко по-благоприятна ситуация. Така също не си позволихме да натоварим и отделните граждани с по-големи данъци. По отношение на местните приходи – също задържахме наемните цени, продажните цени. Вече при първите симптоми на кризата и при наличието на срив на някои дейности, главно в строителството, предприехме заедно с Общинския съвет намаляване на някои продажни цени, което пък ни даде възможност да изпълним плановете си по отношение на приватизацията, да попълним общинския бюджет, в резултат на което Община Търговище завършва 2009 г. без задължения. Кризата обаче се отрази и отразява по различен начин в публичния и стопанския сектор. В стопанския сектор тя винаги предхожда останалите. Ето защо негативното й въздействие трябва да се очаква във втората фаза, както я определят специалистите. Поради тази причина ние очакваме през 2010 г. кризата да бъде много сериозна именно в публичния сектор.

- По какъв начин може да реагира Общината в този случай?


Има механизми, които ние използвахме и през 2009 г. Някои от тях обаче вече са изчерпани. Още в началото на миналата година предприехме съкращения в някои сектори, както на функции, така и на кадри. Възложихме допълнителни функции на нашите данъчни органи. Съсредоточихме усилия главно върху ревизиите и недоборите, както и в разсрочването на някои задължения, за да повишим събираемостта. Мисля, че и този механизъм вече се изчерпа, тъй като недоборите са ясни, към нередовните платци са предприети всички действия, изискуеми от нашето законодателство. Те дават към момента своите резултати. Не бихме могли да очакваме повече от това. Вземаме и ще вземаме допълнителни мерки. На последната сесия на Общинския съвет не повишихме такса – смет, с което считаме, че запазваме възможността на нашите граждани и фирми да се съпротивляват и да оцелеят в тази криза, колко може. Това най-общо правим. Разбира се, съществуват много по-драстични мерки, за които не бих искал да мисля в момента, но биха могли да се предприемат в дадени етапи.Най-тежко ще ни бъде в детските градини и ясли, в Социалния патронаж. Това са звената, които години наред харчат повече, ако мога така да се изразя. Там родителите плащат много ниска такса, реално по-голямата част от нея се поема от Общината. Лошото ще бъде, че няма да имаме тези резерви вече. Или ще трябва да се откажем от някои традиционни неща. Ние предприехме  постъпки и вероятно ще ги реализираме в първото тримесечие на новата година по отношение финансирането на определени дейности, които даваха друг облик на града, но сега няма как да си ги позволим. Както виждате и в новогодишната украса бяхме скромни – с други думи сложихме това, което имахме и не сме добавяли нищо ново. В края на краищата в кризата се действа по тази начин. Сигурно е редно обаче да спомена, че независимо от нея Търговище продължи да се развива.

- С какво можем да се похвалим? Имаме обекти и проекти, които са реализирани.

Безспорно. И това ни държи над водата. Реализирани са доста сериозни инвестиции. Колкото и незабележимо да изглежда. В последно време в „Енерсис”, бившата „Енергия”, бе осъществено и ще продължи да се реализира сериозно производство. Той става стратегически завод за България, за ЕС. Нова инвестиция е заводът „Зенон БГ” за производство на електрооборудване на автомобили. Тази инвестиция дойде много навреме, защото „погаси” пожара в шивашкия сектор. Там бяха освободени много хора и стартирането на това предприятие не позволи да се повиши много раста на безработицата. Станаха няколко знакови инвестиции в търговската сфера – открихме „Кауфланд” в Търговище, веригата „ПЛЮС”. Те доведоха до една сериозна конкуренция, която се отрази и на качеството на стоките, предлагани от СБА. Нещата се случват. Освен това работихме и приключихме няколко сериозни проекта. Такъв е проектът за рехабилитация на общинска пътна мрежа на стойност 4 млн. лв. Ремонтирани са 7 пътни отсечки в общината. Продължава работата по пречиствателната станция и стартира мега-проекта за водоснабдяването и канализацията на кв. Въбел, основните колектори в Търговище, които водят към пречиствателната станция за отпадни води. Проектът през септември трябва да приключи, с изключително кратък срок е. Напрежението ще бъде много голямо. Финансирането е от фонд ИСПА.

- Кои други обекти очакваме да бъдат завършени през 2010 г.?

Те са завършени, предстои тяхното откриване. Това е заводът за преработка и сортиране на твърди битови отпадъци, който вероятно ще започне работа в първото тримесечие на новата година. Ще трябва да се справим с пречиствателната станция, както и с проекта, за който вече стана дума. Изградена е и мощна хладилна инсталация за преработка на плодове и зеленчуци, която също се очаква да стартира.

- А като проекти какво очакваме да бъде осъществено, или сме с надежда да бъдат одобрени през 2010 г.?

Работим по два проекта. По единия имаме сключено Споразумение. Това е проектът за подмяна на водопроводните тръби за питейна вода на град Търговище, за по-голямата част от територията й, както и някои от каналите за отпадни води. Голям проект, на голяма стойност. Оформя интегрираната ни политика в целия воден цикъл, по който работим. Този проект вероятно ще стартира през 2010 г. Готвим проект по ОП „Регионално развитие” за трите парка, паркинга срещу „Терра Европа”. В момента сме в активна фаза на подготовка и проектиране, и кандидатстване.
Всичко това дава основание да кажем, че независимо от трудностите, които имаме 2009 г. е успешна за община Търговище. На фона на това, което се задава ще бъде отчетена като още по-успешна. В резултат на всичко това получихме своите национални и международни оценки. Както вече е известно Институтът по пазарна икономика класира Община Търговище на първо място за предоставяни условия за бизнес. Другата награда, с която може би най-много трябва да се гордеем, е оценката на Европейския институт за публична администрация, който ни нареди на призово място във връзка с предоставянето на административни услуги за гражданите. Това говори за огромния труд, който положиха служителите на Община Търговище, ръководството, бизнесът и съгражданите като цяло. Дава ми дава достатъчно основания да им благодаря, да им пожелая весели празници и вяра, че през следващата година ние ще успеем отново.


И което е в резултат на дългогодишен натрупан опит и труд на служителите на Община Търговище...

Това е така. И ме провокира да отбележа, че в последните години има сериозно подмладяване сред служителите, което е един естествен процес, второ – процентът на жените и на ръководителките се повиши, което според мен също е естествено. Основната причина за добрите ни резултати е това, че си повярвахме, че можем, че работихме упорито, много тихо, но дългосрочно се квалифицирахме и изпреварихме много други.


2021-01-13
Над 71 млн. лв. е проектобюджетът на Община Търговище за 2021 г.
2021-01-11
Марианна Савова е новият директор на ОДК-Търговище
2021-01-07
Над 2000 са имениците на Ивановден в Търговище
2021-01-06
Община Търговище спечели проект за подмяна на уличното осветление
2021-01-06
Над 1300 са имениците на Йордановден в Търговище
2021-01-05
Публичното обсъждане на проекта за бюджет на Община Търговище за 2021 г. ще се проведе онлайн
2021-01-05
Без ритуал за хвърляне на кръста на Богоявление в Търговище
2021-01-04
Предвиждат по-ниски такси за хранене за децата в предучилищното образование в Търговище
2020-12-31
Детските ясли и градини в Търговище са в готовност да отворят на 4 януари
2020-12-30
Касите на Общината ще работят до обяд на 31 декември
2020-12-30
Община Търговище с призив да се ограничи използването на пиротехнически изделия
2020-12-29
Кметът на Търговище се ваксинира срещу COVID-19
2020-12-29
Село Ловец е победител в конкурса за коледна украса на Община Търговище
2020-12-23
Община Търговище обявява конкурс за управлението на две социални услуги
2020-12-23
Честито Рождество Христово!
АРХИВ
  2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
 
нагоре | назад | за печат

(C) 2006-2007, Всички права запазени - Община Търговище
Последно обновление: 2009-11-05 11:15
Web Design & Programming : stesoft@gmail.com
bogo@3soft-bg.com