ДЕСЕТ ГОДИНИ ПРИЕМНА ГРИЖА В ТЪРГОВИЩЕ

 На 21.11.2017 г. Областен екип по приемна грижа Търговище празнува своя 10-ти рожден ден!

На 20.11.2007 г. в гр. Търговище официално стартира кампанията за популяризиране на приемната грижа като възможност да се осигури дом за деца, които нямат възможност да бъдат отглеждани от биологичните си семейства. Денят не е избран случайно  – това е денят в който е приета Конвенцията на ООН за защита на детето. 

Развитието на приемната грижа в областта стартира на територията на община Търговище с подкрепата на фондация МСС – България и специалистите от КСУДС – Търговище.

От септември 2009 г. развитието на приемната грижа в Търговище бе подкрепено от Проект „Разширяване моделът на приемната грижа в България”, който е финансиран от УНИЦЕФ, реализиран от МСС - България в партньорство с Община Търговище. Създаден е Областен център по приемна грижа, чиято дейност обхваща територията на област Търговище.

През 2012 г. в подкрепа развитието на приемната грижа в Търговище стартира проект   „И аз имам семейство” на територията на Община Търговище.

От януари 2016 г. стартира проект „Приеми ме 2015”, като от ноември 2016 г. услугата приемна грижа започва отново да се предоставя на областно ниво.

За изминалите 10 години от развитието на социалната услуга Приемна грижа в Търговище до момента през нея преминаха много деца, като част от тях са осиновени в страната и чужбина, а други са върнати в биологичните им семейства.

Към момента към Областния екип по приемна грижа са община Търговище, община Антоново и община Попово, с настанени 81 деца в 92 утвърдени приемни семейства.

Празникът ще се проведе на 21.11.2017 г. от 16.30 часа в Кафе театъра към кафе Галиано.